Ortoreksiya, sağlığa zarar verecek bir şekilde, sağlıklı ve doğal beslenme takıntısı olarak ifade edebileceğimiz bir yeme bozukluğudur. Bu bozukluk, sağlıksız ya da zararlı olarak algılanan besinlerden kaçınma ile karakterizedir. Ortoreksiya kelimesi Yunanca ‘doğru diyet’ anlamına gelir.
Anoreksiya ya da bulimiyadan farklı olarak, endişe edilen yiyecek ‘miktarı’ değil yiyecek ‘kalitesi’dir. Diğer bir fark ise, bu yeme bozukluklarını ardındaki güdülerdir. Örneğin; anoreksiya belirgin derecede kilo kaybı isteği ve kilo alma korkusu ile karakterize iken ortoreksiyada kilo kaybı isteği olmayabilir. Sağlıklı beslenme takıntısında daha çok sağlıklı, doğal, katkısız beslenerek sağlıklı olma hissi kazanmak istenir.
Günümüzde çok popüler olan ‘yiyerek zayıflayın’ diyetlerinin medyada da sıklıkla karşımıza çıkması ve uygun olmayan diyet tavsiyeleri ile sağlıklı beslenme takıntısı daha da yaygın hale gelmeye başladı. Sağlıklı beslenme isteğinin zamanla bir yeme bozukluğuna dönüşmesi olasıdır. Önemli olan, sağlıklı yaşama ve beslenme ile sağlıklı yeme takıntısını ayırt etmektir. Ortoreksiyada beslenme, sağlığı tehlikeye atacak derecede katı ve takıntılıdır. Sağlıksız ya da zararlı görülen yiyeceklerden uzak durma bazen çok az miktarda ve çeşitlilikte yemeye kadar giderek kalp hastalıkları ve ölüme yol açabilmektedir.
Ortoreksiya-Aşırı Yeme Takıntısı’nn Belirtileri Nelerdir?
- Yiyecekleri sağlıklı, doğal, katkısız olup olmamalarına göre ayrıştırma
- Yiyeceklerin nasıl hazırlandığıyla ilgili yoğun bir kaygı
- Diyetini bozacağı düşüncesi ile uygun olmayan yiyeceklerin olduğu sosyal ortamlardan uzak durmak
- Sağlıklı bir diyet sürdürmeyen yakınları ile ilgili yoğun endişe
- Diyet düzenine uyulmadığı zaman yoğun bir suçluluk ya da utanç
- Zamanın büyük bir kısmını yiyecekleri düşünmek, tüm günün hatta ertesi günün yiyeceklerini planlayarak geçirmek
- Hazır, katkı maddesi kullanılmış ve dışarıda hazırlanmış yiyeceklerden uzak durma